05 November, 2011

KANAK-KANAK DAN TANGISANSering saya mendengar bahawa ibu bapa yang risau mendengar anak-anak terutamanya yang berumur empat tahun kebawah menangis sewaktu ditinggalkan dengan pengasuh. Adakalanya mereka akan hanya menangis sewaktu ibu bapa masih berada berhampiran dengan mereka dan selepas beberapa minit kemudian tangisan mereka akan reda dengan sendiri atau selepas dibantu oleh pengasuh. 

Soalan biasa; mengapa anak saya menangis? Bermacam telahan bermain difikiran ibu bapa terutamanya bagi kanak-kanak yang dihantar ke taska. Begitu juga apa yang ada difikiran pengasuh. Saya mungkin sudah lali dengan keadaan ini. Mungkin inilah cara mereka berkomunikasi dengan orang dewasa kerana mereka belum berupaya untuk mengucapkan perkataan yang sesuai menggambarkan perasaan mereka pada ketika itu. Jadi, usah memarahi mereka atau mengucapkan kata-kata yang tidak sesuai untuk didengari kanak-kanak ini. Sebaiknya bertanya dan berikan pilihan. Pasti anda temui jawapan kepada soalan "mengapa" itu tadi.

Jumpa lagi..

1 comment:

  1. Orang dewasa bile nakkan sesuatu akan bersuara melalui kata2..manakala, bagi kanak2 mereka akan menangis untuk meminta sesuatu. Biasanya kanak2 menangis disebabkan lapar, haus, buang air besar, nak tido..dan mungkin x selesa anggota badan. hal ini sgt2 memerlukan perhatian, parents kene find out kenapa anak mereka menangis jika bukan disebabkan hal2 di atas...

    ReplyDelete