17 February, 2010

JADUAL DI TASKA

Selamat bercuti bagi anda yang berpeluang bercuti lama bersama keluarga tersayang sempena Tahun Baru Cina 2010. Bagi saya, sudah memulakan tugas harian pada hari ini termasuk menulis di blog ini untuk sedikit maklumat yang mungkin berguna untuk anda. Harapnya begitulah ya.

Ok, untuk mereka yang dalam persediaan untuk memulakan perniagaan taska, anda pasti sudah faham tahap umur yang dinyatakan bagi kanak-kanak di taska. 

Selain itu anda juga mungkin telah mengikuti Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak dan sudah memiliki sijil yang berkaitan. Anda sudah mengetahui tentang pembahagian umur kanak-kanak, bilangan kanak-kanak serta nisbah kanak-kanak bagi setiap pengasuh; saya ulangi lagi bahawa nisbah yang terkini (Feb 2010) adalah seperti berikut :-
 Umur 0-1 tahun adalah 1:3 (satu pengasuh : 3 kanak-kanak)
Umur 1-3 tahun adalah 1:5 (satu pengasuh : 5 kanak-kanak)
Umur 3-4 tahun adalah 1:10 (satu pengasuh : 10 kanak-kanak)

Jika anda sedang menyediakan Jadual Menu serta Jadual Aktiviti di taska, cuba sediakan jadual menu dan jadual aktiviti untuk 3 tahap umur tersebut.

Ini lebih memudahkan anda untuk membuat kiraan kos, caj perkhidmatan dan sebagainya sebelum memulakan perniagaan taska. Mungkin anda nampak ianya mudah dan anda mengenepikan tugas ini, tetapi kemudiannya anda pasti akan dapati beberapa kos tersembunyi yang anda terpaksa tanggung dikemudian hari jika tidak berhati-hati pada tahap permulaan ini.

Semoga berjaya!


No comments:

Post a Comment