09 August, 2009

50 CADANGAN AKTIVITI DI TASKA

Anda masih memikirkan apa aktiviti yang sesuai untuk dilakukan bersama kanak-kanak di TASKA anda? Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda 50 cadangan aktiviti yang boleh anda pilih mengikut kesesuaian usia kanak-kanak dan yang paling penting "kos rendah", mungkin sedikit masa yang diperlukan. Tapi, paling penting anda akan sama merasakan keseronokan bila melakukannya bersama kanak-kanak tersebut. Ada antara aktiviti ini yang memerlukan penglibatan ibu bapa kanak-kanak. Jadi, anda boleh cadangkan idea untuk ibu bapa juga sebagai asuhan awal dirumah bagi anak-anak mereka.

Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil dibawah jagaan anda. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. InsyaAllah...

1. BERTENTANG MATA.

Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

2. BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA.

Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

3. JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN.

Lakukan selama mana yang boleh. Dapatkan kerjasama dari ibu kanak-kanak (jika boleh). Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya.

4. JELIRKAN LIDAH.

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

5. HASILKAN BUKU BINATANG.

Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan atau mungkin boleh dapatkan potongan gambar haiwan untuk "buku skrap". Kemudian, bacalah buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.

6. GELETEKLAH BAYI ANDA.

Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti cak cekur dan labah-labah panjat perigi, dapat mengajar kanak-kanak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.

7. TUNJUKKAN PERBEZAAN.

Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.

8. BERKONGSI PANDANGAN.

Bawalah kanak-kanak meneroka dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. Tengok anak kucing tu atau besarkan pokok ni!? atau dengar tak bunyi bomba tu untuk membekalkan kanak-kanak dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

9. NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA.

Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin..). Mainkan lagu Beethoven atau Beatles. Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.

10. GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA.

Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.

11. SENTUH DAN RASA.

Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.

12. PERGI MEMBELI-BELAH.

Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan kanak-kanak.

13. BERI KATA KUNCI.

Jika anda berkata "ibu@kakak nak buka lampu ni, sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.

14. BERI KEJUTAN.

Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.

15. SEDIAKAN BANYAK TISU.

Jika kanak-kanak suka main tisu, berikannya peluang itu. Cuma, pastikan tisu itu tidak menjadi sumber makanannya pula Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.

16. BACA BUKU.

Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan, ia dipercayai membantunya belajar bahasa.

17. MAIN CAK-CAK.

Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.

18. JANGAN LUPA REHAT.

Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama kanak-kanak tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.

19. MAIN DENGAN WARNA.

Pilih satu warna dan suruh kanak-kanak cari objek lain yang sama warna. Kemudian, suruh pula kanak-kanak memilih warna untuk anda pula mencarinya.

20. BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA.

Apabila kanak-kanak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

21. ANGKATKAN SAHAJA.

Jika bayi asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.

22. BIAR DIA MEMBEBEL.

Bayi memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.

23. LATIHAN MENEKA.

Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.

24. BINA LALUAN HALANGAN.

Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atu permainan diatas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bagaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.

25. IKUT RENTAKNYA.

Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.

26. BUAT MUKA LAWAK.

Kembungkan pipi dan suruh kanak-kanak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.

27. RASA SEKELILING ANDA.

Berjalan-jalanlah di sekitar luar dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil melabel barangan tersebut.

28. CERITAKAN KISAH DONGENG.

Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.

29. BAYANGAN WAJAH.

Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi yang lagi satu senyum dan melambai padanya.

30. (KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS.

Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ? dan boleh berlatih menghafal nama warna.

31. GOYANGKAN BADAN.

Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

32. JADILAH TAMAN PERMAINAN.

Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.

33. KIRA SEMUANYA.

Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

34. GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA.

Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya kanak-kanak segala jenis soalan daripada soalan abstrak (adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya??) sehinggalah ke soalan konkrit (Pernah tak adik nampak kucing putih??)

35. TUTUP TV.

Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan drngan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya

36. TUKAR PEMANDANGAN.

Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yang lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

37. MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA.

Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dlam kehidupan bayi, buat dua salinan bagi setiap satu gambar dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .

38. RAKAM VIDEO UNTUKNYA.

Tonton video bayi mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.

39. MAIN HUJAN.

Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.

40. MENANGKAP SERANGGA.

Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.

41. BERGURAU-SENDA.

Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu.? Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan gurauan anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

42. MAIN DENGAN PAKAIAN.

Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

43. AJAR TENTANG ISIPADU.

Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

44. HASILKAN ALBUM KELUARGA.

Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. Ini sesuai dilakukan dirumah yang memerlukan penglibatan ibu bapa.

45. SURUH ANAK MEMBUAT KERJA.

Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

46. PERGI KE PERPUSTAKAAN.

Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

47. CONTOHI CARA SESAME STREET.

Khaskan satu minggu untuk satu abjad. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar dengan kapur.

48. MAIN BERULANG-ULANG.

Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.

49. MAIN TIRU-MENIRU.

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya kanak-kanak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

50. BERCAKAP TENTANG PERASAAN.

Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga. Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi.

(Idea asal boleh dirujuk di http://alkiram.net/salam/2008/04/25/tips-nice-family/)

6 comments:

 1. Salam..

  Kak Sapiah,nanti akak tolong war2 kan Bengkel Pendidikan Seni Kraetif Taska & Tadika Cemerlang. Maklumat terperinci ada dalam blog BeeZee Ventures

  Thank you.

  ReplyDelete
 2. TERIMA KASIH KERANA MEMBERI MAKLUMAT AKTIVITI UNTUK PERKEMBANGAN KANAK KANAK...

  ReplyDelete
 3. Piah,sesungguhnya blog piah nie byk mbntu sya dlm pngajian pend. awal knk2. syabas!

  ReplyDelete
 4. syabas! sesungguhnya blog piah nie byk mbantu sya dlm pengajian pend. awal kanak2...

  ReplyDelete
 5. terima kasih..dapat juga saya berkongsi aktiviti di atas bersama anak-anak saya di rumah...kesian sepanjang hari saya bekerja. harapkan hari cuti sahaja masa untuk bersama.

  ReplyDelete