28 July, 2009

ANAK MENGGIGIT
Anda mungkin pernah mendengar kisah mengenai kanak-kanak yang suka menggigit rakannya terutama kanak-kanak dalam usia bawah 4 tahun, sama ada lelaki atau perempuan. Ianya bukan hanya terjadi di TASKA yang menerima bilangan kanak-kanak yang ramai, malah juga boleh berlaku ketika di rumah atau di mana sahaja.

Jika anda terdengar jeritan secara tiba-tiba dan anda dapati jeritan itu adalah disebabkan kanak-kanak itu digigit oleh kanak-kanak yang lain, berikut adalah panduan ringkas untuk anda bagi menangani masalah seperti ini. Antaranya;
  1. Paling penting, jangan panik. Jangan menghukum kanak-kanak yang menggigit tadi dengan menggigitnya semula, kononnya dengan tujuan supaya dia dapat rasakan kesakitan yang dialami oleh rakannya itu. Tindakan ini tidak akan mendatangkan apa-apa kesan yang positif, malahan percayalah bahawa ianya akan berulang semula. Elakkan juga bergurau dengan menggigit kanak-kanak, kerana kanak-kanak mudah meniru.
  2. Kedua-dua kanak-kanak ini perlu diberikan perhatian. Segera berikan bantuan kepada kanak-kanak yang digigit, periksa lukanya, cuba tenangkannya tapi jangan lupa juga kepada kanak-kanak yang menggigit tadi. Dapatkan bantuan rakan Pembimbing Awal yang lain untuk membantu. Tunjukkan rasa ingin tahu anda yang membuatkannya marah dan kecewa. Galakkannya untuk minta pertolongan/mengadu kepada anda dan berikan perhatian kepadanya.
  3. Adalah dinasihatkan untuk anda menyediakan simpanan kiub airbatu di dalam peti dingin beku di TASKA sebagai persediaan awal sebelum kanak-kanak ini dibawa ke klinik dan maklumkan kepada ibu bapa lebih awal jika keadaan memerlukan anda berbuat demikian.
  4. Sebagai Pembimbing Awal, anda tentunya sudah mengetahui mengenai sikap kanak-kanak ini. Sentiasa awasi mereka. Anda mungkin sudah tahu tanda-tanda untuk berlakunya kejadian seumpama ini misalnya apabila kanak-kanak itu menjerit, menangis atau menghentakkan kakinya. Hentikan perlakuan seperti itu sebelum kejadian menggigit berulang seperti memeluk untuk menenangkannya.
  5. Kanak-kanak yang mempunyai potensi untuk digigit hendaklah dipisahkan atau dijarakkan supaya tidak menjadi mangsa untuk digigit untuk kedua kalinya. Cegah sebelum ianya berulang!

No comments:

Post a Comment