09 May, 2009

KEBOLEHAN KANAK-KANAK DI USIA 8 - 9 BULAN

Anda boleh perhatikan perkara berikut;
  1. Kanak-kanak berupaya merangkak dengan pantas. Jadi, bentangkan tikar yang bersih untuknya menjulur, merangkak dan duduk dengan selesa. Letakkan barang permainan lebih jauh lagi untuk menggalakkannya bergerak kehadapan.
  2. Apabila kanak-kanak boleh duduk dengan kawalan yang agak baik, berikannya permainan yang boleh dimainkan sambil duduk seperti permainan yang boleh diketuk, baling dan sebagainya.
  3. Kebiasaannya kanak-kanak di usia ini sudah boleh mengambil objek kecil menggunakan ibu jari dan jari telunjuk. Anda boleh melatihnya mengambil barang permainan yang kecil dan latihkannya memasukkan ke dalam bekas simpanan permainannya atau melatihnya mengambil makanannya sendiri dengan menyediakan saiz makanan yang sesuai.
  4. Kanak-kanak juga lebih mesra dengan orang yang biasa dengannya, berpaling apabila namanya dipanggil dan boleh menolak orang yang tidak biasa dengannya. Anda perlu kerap memanggil kanak-kanak dengan namanya.
  5. Membiasakannya dengan buku-buku yang sesuai, bacakan buku kepadanya dan anda perlu mengetahui lagu-lagu yang sesuai untuk kanak-kanak.

No comments:

Post a Comment