19 May, 2009

KEBOLEHAN KANAK-KANAK DI USIA 10 - 11 BULAN

Maaf bagi yang biasa berkunjung ke sini. Lama juga tak update blog sebab banyak blog yang perlu di update sebenarnya. InsyaAllah, kali ni saya sambung mengenai topik Tahap Kebolehan Kanak-Kanak di usia 10 - 11 bulan.

Antara kebolehan yang biasa akan anda lihat adalah;
  1. Kanak-kanak mula berdiri dan berjalan dengan pertolongan. Galakkannya untuk berdiri dengan memegang kepada dua tangan orang dewasa, kemudian bertukar kepada satu tangan sahaja. Galakkannya bermain dengan kanak-kanak lain.
  2. Suka pelbagai jenis makanan dan cuba makan sendiri. Perkenalkan kanak-kanak dengan makanan yang baru dan boleh mula memberikannya peluang untuk mencuba menggunakan cawan dan sudu yang sesuai.
  3. Gemar memasukkan jari ke dalam mulut. Cubalah bermain dengannya dengan permainan menggunakan jari tangan. Contohnya enjut-enjut semut, genggam gamit dan sebagainya.
  4. Mula cuba memanjat kerusi dan tangga. Berhati-hati dengan tangga. Adalah baik jika diletakkan penghadang supaya tidak berlaku perkara yang tidak diingini.
  5. Nyanyikannya dengan lagu yang menunjukkan anggota badannya supaya dapat diperkenalkan kepadanya nama anggota badannya sendiri.
Semoga anda berjaya dalam usaha pengasuhan ini. Salam hormat.

1 comment:

  1. salam, glad to find ur blog.i`m already be your blog follower, please be mine.really interested in children.keep updated ok.
    http://wadee-al-ain.blogspot.com

    ReplyDelete