05 May, 2009

KANAK-KANAK DAN DEMAM

Sekarang adalah musim panas yang amat sangat dan adakala hujan turun dalam sekelip mata. Bagi kanak-kanak, mereka akan bermain seperti biasa kecuali jika ditegah berbuat demikian dengan alasan "nanti demam". Mengikut kajian waktu yang terbaik untuk berada diluar rumah atau membuat aktiviti luar adalah antara sebelum 10 pagi dan selepas 3 petang. Ini ada kaitannya dengan pancaran ultra-violet yang dipancarkan oleh matahari ke bumi. Waktu pancaran uv yang merbahaya untuk kulit adalah diantara selepas jam 9 pagi hingga 4 petang. Jadi bagi kanak-kanak di TASKA, pastikan mereka berada dalam bangunan dalam waktu tersebut.

Kebiasaannya, pada waktu ini kanak-kanak di TASKA akan melakukan aktiviti di dalam bangunan TASKA yang tidak memerlukan pergerakan yang banyak misalnya, aktiviti bagi perkembangan bahasa seperti membaca ayat-ayat lazim atau bercerita atau menyanyi. Waktu ini juga adalah waktu untuk kanak-kanak makan dan tidur. Anda juga boleh merancang jadual aktiviti mengikut kesesuaian masa.

Jika kanak-kanak demam, pastikan anda memaklumkan secepat mungkin kepada ibu bapa dan pastikan juga kanak-kanak ini diberi rawatan awal. Jika boleh ibu bapa ditegah untuk meninggalkan kanak-kanak yang sedang demam di TASKA kerana dibimbangi akan menjangkiti kanak-kanak yang lain.

No comments:

Post a Comment