12 April, 2009

PERNIAGAAN SENDIRI

Dalam perniagaan, pasti ada risiko. Ada untung dan adakala rugi. Begitu juga dalam perniagaan TASKA. Memiliki perniagaan sendiri akan memberi kepuasan kepada anda. Dikenali dalam masyarakat sebagai "usahawan", usahawan TASKA atau "boss". Tiada yang akan memecat anda, dibandingkan dengan bekerja dibawah arahan majikan. Anda juga memiliki kebebasan menjana idea dan melaksanakannya, dan mampu meraih keuntungan dalam jangka panjang sekiranya anda berjaya.

Walau bagaimana pun, terdapat risiko besar yang terlibat sama. Misalnya dalam usaha membina perniagaan, banyak masa dihabiskan, lebih banyak memerah idea kerana keseluruhan tanggungjawab membuat keputusan terletak dibahu anda.

Pendapatan yang kadangkala tidak menentu, pembayaran lambat diterima dengan pelbagai alasan. Inilah masanya perniagaan anda tidak memberi pulangan yang cukup untuk beroperasi dan untuk anda sendiri meneruskan usaha. Satu masalah paling biasa dalam perniagaan ini adalah, pendapatan mungkin tidak sebegitu besar terutamanya pada permulaan kerana banyak perbelanjaan yang diperlukan. Contohnya, menyediakan peralatan dan perabut dalam dan luar TASKA.

Tanggungjawab juga bertambah. Selain tanggungjawab terhadap diri sendiri dan keluarga, anda juga bertanggungjawab terhadap pekerja iaitu Pengasuh/Pembimbing Awal, kanak-kanak di bawah jagaan serta ibu bapa kanak-kanak tersebut. Berbagai karenah yang akan anda temui. Setiap seorang tidak sama karenahnya. Lebih ramai yang dibawah tanggungjawab, maka lebih ramailah "boss" anda. Mereka boleh membuat keputusan berhenti dari mendapat/memberi perkhidmatan dari/kepada perniagaan anda dan pergi kepada pesaing anda. Banyak pilihan yang mereka ada. Begitulah indahnya makhluk ciptaan-Nya.

Selain itu, ada beberapa keperluan yang terlibat dalam perniagaan anda seperti yang melibatkan kebajikan kanak-kanak, pekerja, insuran, pelesenan, keselamatan, kesihatan, majlis tempatan, cukai/zakat dan macam-macam lagi perkara yang anda sendiri akan temui. Seolah-olah menakutkan anda? Maafkan saya, tetapi InsyaAllah anda akan berjaya jika anda mematuhi segala keperluan ini.


TASKA - Nota Dunia Kanak-Kanak,No comments:

Post a Comment