19 April, 2009

CERITA DAN NYANYIAN UNTUK KANAK-KANAK

Cerita dan nyanyian adalah antara cara untuk berinteraksi dan menyampaikan mesej selain sebagai hiburan kepada kanak-kanak. Sama ada berkesan atau tidak cara ini bergantung kepada kemahuan dan kesediaan kanak-kanak itu sendiri. Kadang kala ianya tidak semestinya dirancang. Adalah lebih baik jika ianya dirancang dengan beberapa teknik bercerita dan sekaligus diselitkan dengan nyanyian yang berkaitan dengan cerita atau watak dalam cerita yang disampaikan.

Anda perlu mengetahui faedah cerita dan nyanyian kepada kanak-kanak. Antaranya adalah;
 1. Ianya boleh memberi pengetahuan, keseronokan dan pemahaman mengenai sesuatu.
 2. Memberi peluang kanak-kanak meluahkan perasaan takut, gembira, sedih. Kanak-kanak juga boleh memahami akan peranan yang baik dan sebaliknya.
 3. Selepas sessi bercerita dan nyanyian, kanak-kanak berupaya meningkatkan imaginasinya, akan bertanya, mendedahkan dan menyelesaikan sesuatu masalah. Mereka akan berpeluang mengetahui/membezakan antara yang nyata dan palsu.
 4. Aktiviti ini juga boleh membantu meningkatkan perbendaharaan kata kanak-kanak.
 5. Mendidik kanak-kanak mengenai nilai-nilai murni seperti menghormati budaya kita, menghormati orang tua dan sebagainya.
Untuk memilih cerita yang baik, beberapa perkara berikut perlu diambil kira, seperti berikut;
 1. Maksud cerita hendaklah jelas, mudah difahami oleh kanak-kanak.
 2. Jalan cerita (plot) yang mudah serta sesuai. Mempunyai permulaan, kemuncak dan penutup yang baik. Elak dari menggunakan banyak watak.
 3. Lama masa bercerita hendaklah sesuai dengan peringkat usia kerana penumpuan kanak-kanak terhadap sesuatu perkara adalah tidak berkekalan. Ia seharusnya pendek dan mudah.
 4. Sebaiknya cerita dibantu dengan alat pandang dengar, perkataan, perbualan, lakunan serta kejadian yang menyeronokkan bagi kanak-kanak.


TASKA – Nota Dunia Kanak-Kanak,

2 comments:

 1. salam hangat dari indonesia, saya seorang guru sma
  semoga blog ini makin bagus,
  kunjungi juga blog saya

  ReplyDelete
 2. Terima kasih atas kunjungan.. :)

  ReplyDelete