27 March, 2009

KUASA UNTUK MEMILIH


Dalam usaha anda meningkatkan ekonomi keluarga terutama diwaktu gawat ini, antara pilihan yang ada bagi anda yang bekerja adalah untuk menghantar anak-anak kepada orang yang sanggup menjaga mereka sementara anda bekerja. Antara pilihan yang ada ;

  1. Ibu bapa anda sendiri. Antara rasa tanggungjawab atau terpaksa untuk membantu menjaga anak-anak anda walaupun mereka kadangkala tidak mampu untuk melayan karenah kanak-kanak.
  2. Pembantu rumah. Bayaran untuk agen pun dah cukup tinggi. Kadangkala ada kisah pembantu lari, tinggalkan anak-anak majikan dirumah. Iye, saya tahu anda membayar gaji mereka, makan tanggung dsbnya. Tapi, cuba bayangkan kebanyakan mereka melakukan semua kerja a-z sehinggalah tugas mencuci kereta. Dari awal pagi, sampai kelewat malam. Penat kan? Banyak juga risikonya.
  3. Pengasuh atau jiran. Kadangkala mereka bukan menjaga anak anda sahaja, bahkan anak mereka sendiri. Ditambah dengan rutin harian dirumah, pagi hingga malam. Meletihkan...atau kadangkala musim cuti sekolah, mereka perlu juga bercuti dengan anak-anak sedangkan anda terpaksa juga bekerja. Jadi, di mana nak hantar anak?
  4. TASKA atau Pusat Jagaan Kanak-Kanak. Yang ini mungkin pilihan yang tepat untuk anda. Dengan adanya pemantauan dari JKM, insyaAllah anda tidak perlu risau. Anda boleh membuat pilihan, lagi banyak TASKA yang ada disekitar tempat tinggal anda lebih baik. Yang pastinya PILIHAN di TANGAN ANDA!

No comments:

Post a Comment