27 November, 2008

TANGAN, KUKU & MULUT

Hari ini saya ingin kongsikan bersama anda mengenai penyakit yang biasa kita dengar, baca dan boleh berlaku di Taska terutamanya iaitu penyakit tangan, kuku & mulut (HFMD).

Bagaimana ianya berjangkit?

Penyakit ini dipercayai boleh berjangkit melalui sentuhan secara langsung melalui hingus dan kahak pesakit. Jangkitan biasanya berlaku pada minggu pertama pesakit. Tetapi, ia tidak merebak melalui haiwan.

Apakah tanda dijangkiti penyakit ini?
 • Pesakit mulanya demam diikuti badan rasa tidak selesa, kemudian selepas dua hari mengalami radang dalam mulut. Radang biasanya terdapat pada gusi dan bahagian dalam pipi.
 • Ruam, kadangkala melecet timbul selepas 1-2 hari menyerupai bintik merah sama ada timbul atau rata di tapak tangan dan tapak kaki. Ruam juga boleh timbul di bahagian punggung.
 • Pesakit hanya ada satu tanda sama ada ruam atau radang mulut.
 • Boleh berlaku diseluruh dunia, biasanya pada musim panas dan awal musim luruh.
Apakah cara merawat?

Boleh dikatakan tiada rawatan khas untuk penyakit ini. Cuma rawatan yang diberi adalah untuk mengelakkan demam, sakit belakang dan radang mulut.

Apakah cara mencegahnya?
 • Antara langkah pencegahannya adalah mencuci tangan dengan kerap terutamanya selepas menukar lampin bayi.
 • Menyah jangkitan kuman pada peralatan seisi rumah dan pakaian(menggunakan cecair dengan mencampur 1 penutup penuh peluntur yang mengandungi klorin dan 1 gelen air).
 • Anda dinasihatkan supaya, kanak-kanak yang dijangkiti dijauhkan daripada sekolah, pusat jagaan kanak-kanak supaya tidak merebak untuk beberapa hari pertama. Kemungkinan ini boleh mengurangkan risiko jangkitan, tetapi tidak membanteras keseluruhan penularan wabak itu.
Jadi, ingatlah bahawa kebersihan tanggungjawab semua kerana mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Jumpa lagi!

2 comments:

 1. apa gelaran bagi penyakit mulut, kuku dan tangan?

  ReplyDelete
 2. tq for sharing. Good info tentang HFMD ni :)

  ReplyDelete