22 November, 2008

PENYUSUAN SUSU IBU

Berdasarkan Polisi Kebangsaan Penyusuan Susu Ibu, adalah digalakkan menyusukan anak dengan susu ibu sahaja selama 6 bulan dan meneruskan sehingga anak berumur 2 tahun atau lebih. Manakala makanan tambahan pula perlu dimulakan semasa anak berumur 4-6 bulan.

Bagi ibu yang bekerja, perahan susu perlu dimulakan 2 minggu sebelum mula bekerja semula. Cara perahan boleh menggunakan tangan/jari atau mesin perahan yang terdapat dipasaran. Susu ibu boleh disimpan dalam bekas kecil yang bersih dan bertutup di mana setiap satu bekas adalah untuk satu susuan. Tulis tarikh serta masa dan disimpan dalam peti sejuk. Jika peti sejuk dingin beku (2 pintu) ianya boleh tahan sehingga 3 bulan. Jika diletakkan dirak pertama teratas, ianya boleh bertahan selama 48-72 jam. Manakala bagi suhu bilik, ianya mampu bertahan selama 4-8 jam.

Sebelum digunakan simpanan susu ini, rendam bekas susu dalam air suam. Perahan susu yang telah dipanaskan dan baki susu tidak boleh disimpan semula. Janganlah dimasak atau menggunakan microwave. Kaedah yang boleh digunakan dalam usaha penyusuan seperti ini adalah dengan cara menggunakan sudu, syringe dan cawan.

Semoga maklumat ini boleh dimanfaatkan bersama oleh ibu-ibu yang bakal memulakan pekerjaan dan juga pengasuh yang budiman.

No comments:

Post a Comment