25 November, 2008

BIARKAN MEREKA BERPELUH !Menurut Pakar Psikologi Perkembangan, Elaine Yong, adalah lebih baik bagi kanak-kanak bermain di luar berbanding di dalam rumah. Kebaikannya termasuklah kelebihan oksigen yang dihasilkan oleh pokok dan sinaran matahari yang membekalkan vitamin D bagi kesihatan mereka. Tambahan pula ruang di dalam rumah adalah terhad dan kurang selamat. Bermain di luar tidak semestinya ke taman atau padang permainan.

Membawa anak bersama dalam aktiviti membeli belah juga dapat menggalakkan aktiviti fizikal dengan cara berjalan pantas bagi 20 minit yang pertama terutama bagi mereka yang tinggal dikawasan bandar. Menurut beliau lagi, tindakan ibu bapa menghantar anak-anak menghadiri pelbagai kelas tambahan juga boleh memberi tekanan terhadap anak mereka sehinggakan ada kalanya si kecil tidak mampu 'bernafas'.

Bagi saya, ibu bapa dan pengasuh di Taska ; "biarkan mereka bebas berlari dan mengeluarkan peluh!" dengan pengawasan. Maklumlah sekarang ni, pelbagai kes penculikan melibatkan kanak-kanak dilaporkan yang amat membimbangkan. Semoga dijauhkan berlaku kepada anak-anak kita.

No comments:

Post a Comment